De collectie bestaat voor een groot gedeelte uit in elkaar ‘geknoopte’ beelden, geïnspireerd op de verzameldrang van eksters.
Alle materialen zijn gevonden door de kunstenaar zelf of door een van zijn ‘eksters.

 

ADAM & EVE

De schedels van Adam en Eva bevatten veel ‘paradijselijke’ symbolen. Zo is in de schedel van Adam de fauna verwerkt en de schedel van Eva vertegenwoordigt de flora. Eva heeft de appel, Adam de slang. Verder bevatten de schedels ‘kerkelijke’ symbolen uit later tijd, zoals het kruis en een gekruisigde Jezus.
De kunstenaar laat het aan de kijker over om verder te ontdekken wat de geheimen zijn van Adam en Eva.

 

SKULLS &

SKELETONS

 

FOLKLORIC COSTUME

Identiteit is vloeiend, voortdurend in beweging. Zo werd de klederdracht in de 19de en begin 20ste eeuw ingezet om het nationaal bewustzijn te versterken in een periode van natievorming. Inherent aan het benadrukken van je identiteit is het je onderscheiden van anderen. Het herinterpreteren van klederdracht geeft een nieuwe betekenis aan tradities in de samenleving van vandaag.

In deze buste zitten o.a metalen schijfjes verwerkt, die ‘vroeger’ in computerdiskettes zaten. Verder bevat de buste traditionele ‘hollandse’ spullen als gebaksvorkjes en advocaatlepeltjes. In een nieuw soort zeeuwse klederdracht wordt ‘Frau Antje’ een ‘vrouw Anke’ van deze tijd. De houding van de vrouw is ietwat uit balans, wat insinueert dat ze een zware emmer draagt.

DSCF5989

PICA PICA

Pica Pica betekent in het latijn ‘ekster.’ De kunstenaar is afhankelijk van de spullen die hij krijgt voor het maken van zijn ’ekstersculpturen’ en vindt uitdaging in die afhankelijkheid.

Eksters staan er in de volksmond om bekend glimmende voorwerpen als sieraden en zilveren theelepeltjes te ‘stelen’ en naar het nest te brengen.Dit gedrag komt voort uit de nieuwsgierigheid van eksters; alles dat er anders uitziet, wordt onderzocht en eventueel begraven onder enkele bladeren voor later gebruik.

In de loop der eeuwen duikt de ekster vaak op in het bijgeloof.

Volgens een Waalse en Franse sage had de ekster eerst een prachtig verenkleed, maar toen de vogel met een gekruisigde Jezus spotte, werd hij vervloekt en kregen zijn veren de kleuren van de rouw.

 

 

ART OF CUPS