Al enige jaren heeft beeldend kunstenaar Aart van der Aart zijn atelier aan de monumentale Lambertushof, in de schaduw van de Lambertuskerk, midden in het centrum van de stad Helmond.

KunstAvdA (73)

De thema’s en uitvoering van zijn werk zijn zeer gevarieerd; van landschappelijk werk in acryl , pentekeningen met aquarel tot geassembleerde beelden van gevonden materialen.
Zijn inspiratie haalt hij meestal uit de natuur of literatuur. In zijn visie is het gebruik van kleur een van de belangrijkste elementen. Kenmerkend voor zijn werk is ook de vlakverdeling; lage luchten boven land of water met een hoge horizon creeëren een specifieke sfeer in elk afzonderlijk schilderij. In zijn speelse en verhalende schilderijen heerst gelijkertijd rust, waarbij er bijna als vanzelfsprekend een compositorisch evenwicht ontstaat.

De laatste periode ligt de nadruk voornamelijk op zijn ruimtelijk werk. Ingenieus in elkaar geknoopte beelden, geïnspireerd op de verzameldrang van eksters.
Alle materialen zijn gevonden of gekregen en juist de afhankelijkheid van het materiaal zorgt voor een uitdaging. De kunstenaar maakt de ekster, maar wat zou de ekster scheppen, als hij kon denken als een mens?

Vanuit deze gedachte zijn de beelden van mensfiguren ontstaan, in hun meest ‘ontkleedde’ gedaante. De beelden laten een proces  zien van groei, iets dat nog in een ‘maakbaar’ stadium verkeerd.

Een omgekeerde vorm van afhankelijkheid die de mens heeft ten opzichte van de ekster.

De ekster maakt de mens.